„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

A hőszigetelő zöldtető

A hőszigetelő zöldtető

A ZÖLDTETŐ HŐSZIGETELŐ KÉPESSÉGE MENNYIBEN JÁRUL HOZZÁ AZ ÉPÜLET HŐSZIGETELÉSÉHEZ?

 Az épületszerkezet hőszigetelése nagy jelentőségű az épület belső klímája, valamint a fűtési-, üzemeltetési költségek szempontjából is. A jó hőszigetelés beépítése növeli egy épület, családi ház értékét.

A zöldtetők előnyei között kiemelt jelentőségű a zöldtető rétegrendjének hőszigetelő képessége.

Egy építkezés során milyen mértékben kalkulálhatunk egy zöldtető hőszigetelő képességével, az nagyban függ a zöldtető típusától.

Hőszigetelő anyagok tulajdonságai

Fontos tisztában lennünk a beépítésre kerülő hőszigetelő anyag műszaki paramétereivel.

Amennyiben ismert a lapostető hőszigetelő anyagának hővezetési tényezője, úgy elsődleges szempontként kezelve a zöldtető hőszigetelő képességét, az alábbi tények ismeretében kapunk támpontot, hogy milyen zöldtető típus hőszigetelő képességével tervezzünk.

A zöldtetők közül a legvékonyabb ültetőközeggel, a legkisebb hőszigetelő képességgel az extenzív zöldtetők rendelkeznek.

Az extenzív zöldtetők nyári hőszigetelő, hűtőhatásának vizsgálata során, egy szeptemberi 30°C-os déli melegben, 10 cm ültetőközeg alatti tetőhéjazaton csak 17,5°C-ot mértek.
Januárban ugyanezen a tetőn -14°C-os levegő hőmérsékletnél – az ültető közeg hőszigetelésének köszönhetően – a födém hőmérséklete nem csökkent 0°C alá.

Két kiváló zöldtető kutató, a német Kolb és Schwarz a növénybeültetés nélküli, és a varjúhájakkal /Sedumok/ zöldesített extenzív zöldtetők hőszigetelő hatásának vizsgálata, összevetése során a következő hőszigetelő képességet tapasztalta:

Extenzív zöldtető hőszigetelése:

Déli 35°C-os levegő hőmérséklet esetén a 10 cm vastag ültetőközeg alján már csak maximum 20°C van. Téli fagyos éjszakákon, kb. -10 °C körüli hidegben, a talaj kb. 5cm-es mélységében 0-1°C hőmérsékletet mértek.

Az úgynevezett „fekete tetőkön”, kaviccsal borított szigeteléseken:

A bitumenes lemezzel fedett lapos tetőknek ezzel szemben a teljes évfolyamán maximálisan 100°C-os hőmérséklet különbséget (-20 +80°C) kell elviselniük.

Ha ugyanezt a tetőt extenzív zöldtetőként alakítjuk ki, úgy a 10cm vastag ültetőközeg és a növényborítottságnak köszönhetően a hőszigetelő hatás nagyban fokozódik.

Éves viszonylatban a legnagyobb hőmérséklet különbség mindössze kb. 30 °C. lásd: Extenzív zöldtetők környezeti és energetikai hatásai tanulmány

A zöldtető valós hőszigetelést testesít meg, úgy védi az épületet, mint egy gyapjú sapka. Nyáron hűt, télen fűt.

Német kutató (Braun 2009) zöldtetős vegetációkon végzett számításai szerint az extenzív zöldtetők hőszigetelő képességének segítségével, évente 5 l/m2 fűtőolaj is megtakarítható.

Hazai viszonylatban Prekuta János végzett hasonló kísérleteket, melynek során bizonyságot nyert, hogy egy 10cm vastag növényborítottságú extenzív zöldtető hőszigetelő hatása egyenértékű egy 10cm vastag polisztirol hőszigetelésével.

Az elmondottakból következik, hogy egy vastagabb ültetőközeggel rendelkező intenzív zöldtető hőszigetelése még fokozottabban vehető figyelembe.

 

Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások