TANULMÁNY

A zöldtető választás szempontjai

Bellavics László - zöldtetőszakértő - szignó

Bellavics László
zöldtetőszakértő

Számtalanszor találkozom olyan megkereséssel, hogy „Zöldtetőt szeretnék, az olyan szép zöld, annyira környezetbarát, trendi. De igazán nem tudom, hogy mit és milyet.”
Ezek a tanácstalanságok fennállnak egy új épülő családi háznál, vagy már meglévő lapos tetejű társasház esetén is.

A magam részéről azt tanácsolom, hogy a legfőbb szempont kell, hogy legyen, milyen célból akarnak zöldtetőt?

 A zöldtetőnek az életvitelükhöz kell kapcsolódnia, mit szeretnének, és az miként illeszthető az életükbe, miként lesz fenntartva.

A döntés meghozatala előtt a zöldtető funkciójának és a fenntarthatóságának szemszögéből, kell elemzést végezni.

Ha úgy gondolják, hogy Önök számára a zöldtető az egy zöld sziget, ahol rákreálódhatnak, a mindennapi fárasztó munka után, ahol lehet társasági életet élni, barátokat fogadni, akkor evidens, hogy tetőkertben kell gondolkodni.
De, ha közben kiderül, hogy rendszeresen töltenek heteket házon kívül, és nem megoldott a fenntartás, – és nem szívesen engednének idegent az otthonukba – úgy a teraszkert, kiemelt ágyások csepegtető öntözővel a megoldás.

Számtalan esetben a pénztárca szab határt a vágyaknak. Sokszor meggondolják magukat az építkezők, szeretnének ugyan egy extenzív zöldtetőt, mert milyen jól belesimul a környezetbe, és valóban ökologikusan gondolkodnak.
– De, hát az mennyivel többe kerül, mint egy hagyományos cserépfedésű tető?

Nem régiben az interneten szörföztem a cserépgyártók honlapjain és – a gazdasági válság építőanyagár-butító hatása ellenére is – meglepődve konstatáltam, hogy nem is olyan hatalmas a különbség.
Amennyiben egy 10 fokos lejtésű fa szerkezetű födémre akarunk – PVC szigeteléssel – egyenes rétegrendű extenzív zöldtetőt építeni, akkor az 5-6 ezer forinttal kerül többe négyzetméterenként, mint egy cserépfedésű épület. (Budapesten és az agglomerációban.)

Azonban, ha vesszük azokat a járulékos előnyöket, amit egy extenzív zöldtető kínál, akkor még kisebb a különbség.

  • A lehullott csapadéknak kétharmada a tetőn marad, és így kisebb keresztmetszetű vízelvezető csatorna szükséges.
  • A visszamaradt csapadék, párolgással távozik el, amely nagyban hűti a környezetet. (1 liter víz elpárologtatása, 2 Celsius fokkal csökkenti 1000 m3 levegőnek a hőmérsékletét. Ez egy olyan hozadék nyári időszakban, amely szinte megfizethetetlen, különösen most, a globális felmelegedésnek a viszonylatában nézve.
  • Akkor még nem említettem a kiegészítő hőszigetelő képességet. Német adatok azt igazolják, hogy m2-ként 2 liter gázolaj megtakarítással jár évente, ha valakinek extenzív zöldtetője van. (Természetesen nagy lapos tetejű épületeknél született ez a mérés és nem igazából a hőszigetelő képesség terén, hanem a zöldtető hőelnyelő képességéből adódott, kisebb hűtésre volt szükség.)
  • Egy 10cm vastag extenzív zöldtető 3-4cm vastag hőszigeteléssel egyenértékű.

Véleményem, a költségelemzések során nem lehet egzakt módon, a pillanatnyi árak tükrében összevetni egy hagyományos cserépfedésű tetőt egy extenzív zöldtetővel, amely számos – nem számszerűsíthető – épületfizikai és ökológiai, az ingatlan értékét növelő előnnyel bír.

A zöldtetők értéknövelő hatásának megerősítéseként álljon itt: Linz, Ausztria egyik legzöldebb városa, és ott több mint 20 évvel ezelőtt az egyik városrészben számos épület, hasonló adottságokkal épült, annyi különbséggel, hogy egy részén épültek tetőkertek, a másikon pedig nem létesítettek. Több mint 20 év után csináltak egy olyan felmérést, hogy a gazdát cserélt ingatlanok árai, hogyan viszonyultak egymáshoz. Döbbenten tapasztalták, hogy azok az épületek, amelyek ugyanakkora lakterülettel, ugyanolyan adottságokkal rendelkeztek, de a tetőn zöldtető volt, átlag több mint 20 %-kal magasabb áron találtak gazdára, mint a hagyományos kivitelezésűek.

A másik rendszeresen felvetődő kérdés:
Ha zöldtetőt szeretnék, milyen gondozással jár?

– A zöldtetőknek, mint ismert két fajtája van az extenzív, és az intenzív zöldtetők.
 Az elnevezés, az ápolási, gondozási igényre vonatkozik.
Intenzív zöldtetőkről vagy más néven tetőkertekről akkor beszélünk, amikor egy hagyományos dísz- vagy haszonkertet létesítünk a tetőn. Ez természetesen egy olyan megrendelőt feltételez, aki nagyon szíves gyomlálgat, kapálgat, dolgozik a kertben, vagy rábízza másra. Tehát egy rendszeres odafigyelés kell, ami meghaladja a termett talajon létesített díszkert ápolási igényét.
Az extenzív zöldtetőkön elégséges évente egyszer tápanyagot kijuttatni, és pár alkalommal ellenőrizni, eltávolítani az idegen, esetlegesen megtelepedett fás szárú, nyárfa vagy nyír magoncokat.

– Miért is fontos, hogy a zöldtető építésénél a két szakma, az építész és a zöldtető szakértő együttesen alakítsa ki az adott koncepciót?

 

Tekintettel, hogy itt egy speciális szakmáról van szó, a zöldtető építésről, ez sokban meghaladja az általános, bevált korábbi gyakorlatot igénylő építésztervezést. Specifikumok vannak, amivel maguk az építészek sincsenek mindig naprakészen tisztában. Saját példával élek, amikor építkeztem Leányfalun, nagyon jó, kiváló, helyi tervezővel sikerült összejönnöm.

Tekintettel, hogy zöldtető építéssel foglalkozom evidens volt, hogy csak zöldtető jöhetett szóba, úgy extenzív, mint teraszkert formájában.

A terasz vízelvezetésénél az építésztervező előjött egy műszaki megoldással, amit már alkalmazott. A magam részéről ezt túlhaladottnak tartottam, de lévén, hogy még sem én vagyok a műszaki végzettségű, ezért megfutottam a magam köreit. Beszéltem több kiváló építő mérnökkel, többek között Horváth Sándorral, akinek az elképzeléseit tartottam hozzám legközelebb állónak. Összehoztam egy hármas találkozót, ahol lehetett ütköztetni a véleményeket. Tartottunk egy munkavacsorát, amelynek során kialakult az a koncepció, amelyet a ház tervezője, Gyula is a magáévá tett, és a végén egy mai napig is nagyon jól működő szigetelési és vízelvezetési megoldás valósult meg.

– Miért van szükség egy zöldtető építési szaktanácsadóra, ha ott az építész? – vélik egyesek.
Most hazabeszélek, de számtalan esetben mondtam a szomorú beruházónak:

Ha előbb találkozunk, akkor akár milliókat lehetett volna megspórolni, meg lehetett volna egyszerűbben és jobban csinálni azt a zöldtetőt.

A napokban megkeresett egy építész kolléga, aki zöldtetőt tervezett, és a lakóknak az volt a kívánságuk, hogy a teraszra kilépve füves, gyepes terület legyen.
Sikerült lebeszélnem róla, megismerve a lakók életformáját. Az attika mellett kiemelt ágyások készültek, és ezekbe került egy intenzív kiültetés. Nem csak praktikumában és funkciójában, hanem anyagilag is egy előnyösebb megoldás született, a megrendelő megelégedésére is.

Füvet, gyepet tetőre felvinni komoly felelősséget kíván, mivel ennek gondozása nem egy egyszerű feladat, sokkal több ápolást igényel egy tetőkertben a gyep, mint termett talajon. Erről külön fejezetben a későbbiekben szólok.

Ha zöldtető építés előtt állnak – akkor érdemes feltétlenül – még a tervezési fázisban, másik szemszögből is megvizsgálni a kérdést.
Hívjanak, és a 30 éves kertépítői és 20 éves zöldtető építői tapasztalatomban nem fognak csalódni.

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest