„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

Egy plusz érv az extenzív zöldtetők mellett

Egy plusz érv az extenzív zöldtetők mellett

Az alábbi cikket az Interneten találtam, és egyértelműen alátámasztja, hogy miért extenzív zöldtetőt építsünk, és ne füvesítsünk a tetőn.  Érdemes elolvasni!

„Nem sokra megyünk a parkosítással a felmelegedés ellen

Megcáfolta azt a nézetet egy amerikai kutatás, miszerint a városi zöldterületek segítenek az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésében. Az eredmények szerint parkok és gyepek nélkül kisebb lenne a káros anyagok kibocsátása.

A gyepek fotoszintézissel tisztítják a levegőt, segítik kivonni és szerves szénként tárolni a földben a szén-dioxidot. Viszont a gyepek dúsítására alkalmazott különféle trágyák, a fűnyírás, a lehullott levelek porszívózása és más gyepkarbantartó technikák káros hatása négyszerese a parkok füves területei által tárolt szén nagyságának – mutatta a Kaliforniai Egyetem szakemberei által közzétett tanulmány.

Ezen gázok között van a nitrogén-oxid, amely például a gyeptrágyázás nyomán szabadul fel, és a globális felmelegedés egyik legfontosabb előidézőjének tartott szén-dioxidnál háromszázszor erősebb üvegházhatású gázolvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Amit nyerünk a fotoszintézissel, elveszítjük a trágyázással

„A gyepek csodálatosak, tetszetősek, zöldek, egészségesek, és rengeteg szerves szént foto szintetizálnak. Ám széntároló képességüket felülmúlja a (karbantartásukhoz szükséges) üzemanyag-felhasználás” – hangoztatta Amy Townsend-Small környezetkutató, a tanulmány egyik szerzője.

„Szükségünk van az ilyen típusú gázkibocsátás mérésére is, hogy segítsük a globális felmelegedés csökkentését. A jelenlegi trend ugyanis az, hogy mérjük a szénelnyelést, és feledkezzünk meg a kibocsátásról” – magyarázta.

A gyepesítés egyre növekvő mértékben terjed városi környezetben, az Egyesült Államokban a földterület 1,9 százalékát teszi ki, és a legtöbbet locsolt területek közé tartozik.

Townsend-Small és kollégája, Claudia Czimczik a kaliforniai Irvine közelében fekvő négy parkot vizsgálta, ahol természetes füves térségek és sportoláshoz – futballhoz, baseballhoz – kialakított gyepek vannak. A kutatók a gyepekből vett földminták széntároló kapacitását és az ottani levegő nitrogén-oxid kibocsátását mérték, továbbá megbecsülték a parképítők- és gondozók által a gyep kialakításához és karbantartásához, a locsoláshoz felhasznált üzemanyag, valamint a felhasznált trágya szén-dioxid-kibocsátását.

Kimutatták, hogy a gyepek nitrogén-oxid-kibocsátása hasonló a mezőgazdasági területekéhez, amelyek globálisan a legnagyobb nitrogén-oxid-kibocsátók.”

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

TÉNYLEGESEN MENNYI CSAPADÉKOT LEHET EXTENZÍV ZÖLDTETŐKÖN VISSZATARTANI?

MIKÉNT TEHERMENTESÍTIK A ZÖLDTETŐK A CSATORNAHÁLÓZATOT?

Legutóbbi cikkem „Befürdött a főváros! – Pedig nem feltétlen kéne!” üzenete nem mindenkinek ment át. Többek számára nem volt egyértelmű, miért az egyetlen járható út a városi felhőszakadások csapadékmennyiségének a kordában tartására a zöldtetők építése. Erre kívánok választ adni.

Zöldtetőn jobb a napelemek hatásfoka

Zöldtetőn jobb a napelemek hatásfoka

Korábban a szakemberek egy része ellentmondást látott a zöldtetőépítés és  a napenergia tetőn történő hasznosítása, a napelemek elhelyezése között.
Mára egyértelművé vált, hogy a kettő együttes használata valóságos áldás.