ÉPÍTKEZÉS ELŐTT ÁLLÓK FIGYELMÉBE!

AZ EXTENZÍV ZÖLDTETŐ 30-40%-al OLCSÓBB, MINT A HAGYOMÁNYOS CSERÉPFEDÉSŰ TETŐ

„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

Követőim közül egyre többen tették fel a kérdést:

- A hagyományos cserépfedésű tető kivitelezése kerül-e többe vagy egy zöldtető építése?

Sokáig halogattam ezt a választ, mondván nem vagyok ács, sem cserepes, de most vettem a fáradtságot és utána jártam.

Hát, kérem csalódni fognak azok, és bánhatják, akik azt mondták, hogy „Biztosan a zöldtető a drágább, maradunk a cserépfedésű tetőnél.”

Számoljunk:

Ahhoz, hogy korrekt legyen a viszonyítási alap, két hasonló alapterületű és hőháztartású, hőszigetelésű épületet kell összevetni. Ehhez kiindulásként mindkét esetben vasbeton födémből kell kiindulnunk, mivel ez biztosítja a ház szükséges hőtehetetlenségét. Hőtechnikailag, energetikailag jobb a vasbeton födém. Viszonyításunkból a könnyűszerkezetes házakat kizárjuk, mert azoknak nincsen hőtehetelensége. Mindkét esetben minimum 25 cm hőszigetelés tételeztünk fel. Eddig a pontig azonos költségek jelentkeztek. A továbbiakban az ezen felül jelentkező költségeket vettem alapul.

Példánkban egy 105 m2 -es alapterületű hagyományos sátortetős, cserépborítású födém költségeit viszonyítjuk egy azonos alapterületű, extenzív zöldtetővel borított födéméhez.

Az első nagy eltérés a beépítendő felületek között képződik, ugyanis egy sátortetős kialakításnál, a tető hajlásszögéből adódóan 50%-al nagyobb lefedendő területtel kell számolni. 105 m2-nél mintegy 160m2-el, míg zöldtető esetén a födém mérete változatlan.

Extenzív zöldtető esetén többletköltséget egy 15-20 cm-es attika és annak bádogozása jelenti.

2020-as árakon – anyag + munkadíj együttesen – egy 160m2-es sátortetős, cserépfedésű tető komplett költsége Bramac cseréppel fedve átlag 4 500 000 Ft került. A családi ház alapterületére vetítve átlag 42 000Ft/m2.

Ellenben extenzív zöldtetőnél, a drágább, két rétegű, gyökérálló bitumenes szigeteléssel, attika építésével, bádogozásával és 12 cm rétegvastagságú extenzív zöldtetővel – 300 gr-os védő geotextilia, 25 mm-es drén lemez, 150 gr-os szűrő réteg, 10 cm vastag Fito Tect extenzív ültetőközeg sarjvetéssel, öntözőrendszerrel – együtt sem haladja meg a 30 000 Ft/m2 árat.

Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a ház alapterületére vetítve egy extenzív zöldtető építése 30-40%-al olcsóbb, mint egy hagyományos cserépfedésű tetőé.

Hab a tortán, a zöldtetők egyéb előnyei, amit feltétlen érdemes megismerniük!

https://extenzivzoldteto.hu/zoldtetok-elonyei/

https://zoldtetoepites.hu/a-zoldtetok-kevesbe-ismert-elonyei/

Bellavics László - Zöldtetőépítés - Fito System Kft.

Bellavics László - zöldtetőszakértő - szignó
Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter