„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

HA A TETŐKERT ALATTI LAKÁS PLAFONJÁN BEÁZÁS NYOMA LÁTSZIK

HA A TETŐKERT ALATTI LAKÁS PLAFONJÁN BEÁZÁS NYOMA LÁTSZIK

A tetőkert alatti beázás nem mindig az aminek látszik

Több esettel találkoztam, amikor a több mint 20 éve épült társasházi lakás zöldtetője alatti lakás plafonján csúnya sárgás beázásra utaló foltok jelentek meg.

  • Mit tehet ilyenkor a fenti lakó, a zöldtető tulajdonosa?

Kénytelen felszedetni a meglévő tetőkertet és nyomára akadni a beázás helyének.

Aztán jött a meglepetés: ázik, de mégsem ázik!

A vízszigetelés hibátlan, csak az alkalmazott szigetelés technológia volt hiányos.

A problémával az úgynevezett melegtetőkön vagy másnéven egyenes rétegű szigetelésű tetőkön (át nem szellőző tetőkön) találkoztunk, amelyeknél a födém egyben a tető tartószerkezete is.

Egyenes rétegrendű szigetelés felépítése:

  • vegetációs réteg
  • szűrő réteg
  • drén réteg
  • vízszigetelés
  • hőszigetelés
  • párazáró réteg
  • vasbeton tartószerkezet
  • légtér

Ennél a viszonylag gazdaságos módszernél alapvetően fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk arról, hogy a tető alatti térből ne hatolhasson át meleg levegő a hőszigetelésbe.

Amennyiben – mint esetünkben – a fűtött légtér és a téli kültéri levegője találkoznak, úgy a kettő közötti nagy hőmérsékletkülönbség következtében a hőszigetelésben lecsapódik a légtérből a tetőszerkezetbe benyomuló vízgőz és átnedvesíti azt.

Mivel a tetőszerkezet vastag vegetációs rétege csak kevés kondenzátumot tud elpárologtatni, a hőszigetelésben folyamatosan víz gyűlik össze, csökkentve így annak hatékonyságát.

Ráadásul a keletkező víz tovább szivároghat lefelé és akár egy „cseppkőbarlangot” is kialakíthat. Garázsokra épített tetőkertek födémjén láttam erre nem egy esetben példát.

Amennyiben a szigetelő korrektül megfelelő minőségű párazáró réteget helyez el, úgy teljesen megakadályozhatjuk a légtér vízgőztartalmának beszivárgását a hőszigetelésbe.

A vízszigetelés leggyakrabban bitumenes lemezekből vagy műanyag fóliákból készül, amely hőszigetelést felülről lezárja, megakadályozva ezzel azt, hogy a tetőszerkezetbe az ültetőközegen keresztül víz kerülhessen be.

Az egyenesrétegű tetőkön kialakított kertek esetében a vízszigetelés és a párazáró réteg gondos, szakszerű kivitelezése mellett kiemelkedően fontos a hőszigetelés minősége. Lépésállónak kell lennie a felületi terheléssel szemben.

A fentiekből látszik, hogy nem kell egyből farkast, azaz kertészt kiáltani, ha vizesedik a lakásunk plafonja a felső szomszéd tetőkertje alatt.

De valójában ez enyhe vigasz, mert ha nem bontják fel a tetőt, és nem készítik el újból szakszerűen a szigetelést, úgy csak idő kérdése, hogy idegenforgalmi nevezetességgé, azaz cseppkőbarlanggá változzon lakásunk.

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

FOGLALKOZÁSOD MUNKA VAGY HIVATÁS?

DOLGOZOL VAGY ALKOTSZ?

Amennyiben szakmai elhívatottságból, belső tehetség érzésétől áthatva, az alkotás vágyától vezérelve dolgozol, akkor úgy tekintenek rád, mint foglalkozásod mesterére és ez busásan megtérül.
Hidd el, hogy az emberek nem azt veszik meg amit csinálsz, hanem azért veszik meg, amiért csinálod!

A fák kommunikációja

A fák kommunikációja

Az erdő sokkal több, mint csupán fák együttese, hanem egy föld alatt egymással kommunikáló, egymást támogató biológiai egységek közössége.

A zöld épületek mára minden sűrűn lakott területen felértékelődtek

A zöldtető múltja és jelene

Az első zöldtetők teraszos kertek voltak. A zöldtetőépítést, az intenzív és extenzív zöldtetők elterjedését a lapostető szigetelés, a vízszigetelés fejlődése ösztönözte.