„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

HASZONKERT A TETŐN! EHETŐ ZÖLDET A LAPOS TETŐKÖN!

Kert a tetőn? Ma már inkább haszonkert a tetőn! Ez az új trend a lapostető kihasználásában

kiemelt kép: Brooklyn Grange /Forrás: greenroofs.com/

Haszonkert a tetőn!

Létesítsünk haszonkertet a kihasználatlan lapos tetőkön!

Mi magyarok mindig lemaradunk, csak jó nagy késessel követjük a városépítészet kínálta lehetőségeket, így van ez a tetőfelületek hasznosításával is. Világviszonylatban trendként hódít a városi lapostetők haszonkert alapú kihasználása, zöldítése.

Több mint 20 éve próbálkozom a fővárosban társasházakat megnyerni e célnak, hogy létesítsünk haszonkertet a kihasználatlan lapos tetőkön.
Mindig van egy-két lelkes lakó, akik nagyon szeretné, de végül kénytelenek meghátrálni a szkeptikus többség akarata előtt. Aki részese volt már társasházi közgyűlésnek, az be tudja azonosítani ezt a bizonyos, aggályoskodó személyiség típust.

  • Miről maradtunk le, mondtunk le eddig?

Zöldtetők a nagyvilágban

Nézzünk szét kicsit a nagyvilágban:

2010-ben Ben Flanner négy kollegájával alapította meg New Yorkban cégét, a Brooklyn Grange-t. A kereskedelmi vállalat az óta egy 10.000 négyzetméteres tetőn ökologikus mezőgazdaságként működik New York Long Island City Queens városrészében.

Ez a városioázis évente több mint 18 tonna zöldséget, fűszer és gyógynövényt termeszt, 100%-ban biogazdálkodási módszerekkel. A növényvédelemben segítőtársuk néhány szabadon tartott tyúk.
Ez nem csak egy tetőkert, hanem egy valódi haszonkert a tetőn!

  • Hát nem csodálatos? Egyszerűen lenyűgöző!

A Brooklyn Grange-nek egy üzlete is van, ahol házi készítésű szószokat, mézet és szezonális bio termékeket árusítanak. A tetőfarm a közösségi életnek is nyújt egyedi lehetőségeket. Jógaórák a bio növények társaságában, csodálatos kilátással Manhattanre, biogazdálkodási tanfolyamok gyakorlati oktatással.

A gyönyörű tetőkert közösségi tere bérbevehető partik, esküvők, céges vacsorák megrendezésére.
Azt sugallja, hogy a városban is lehet a vidéki gazdaságoktól függetlenül élni. Új életteret, életminőséget és egyben munkahelyet lehet teremteni, a használaton kívüli csupasz kihasználatlan tetőkön.

Honkongban az az érzése a látogatónak, hogy itt mindent beépítettek. Azonban aki felűről néz a városra, az azt tapasztalja, hogy itt tényleg törekednek arra, hogy azt a zöldet, amit beépítettek, elvettek a talpuk alatt, azt adják vissza a fejük felett. Számos tetőkert nyújt rekreációs területet.

A tetőkert lehet a biogazdálkodás helyszíne is. Tetőkert kialakítás alternatívái.

Rooftop Republic /Forrás: NONAGON.style/

Kert a tetőn -biogazdálkodás

Az épületek födémjén zöldségeskertek létesítésében a 2015-ben alakult „Tetőtéri Köztársaság” (Rooftop Republic) az élenjáró. Céljuk, egy magasabb erkölcsiség kialakítása, a fenntarthatóság, a fogyasztó és élelmiszer kapcsolatának más szintre emelése. A biogazdálkodást a városi létformába kívánják integrálni, szakértelmüket igyekeznek minél szélesebb körbe megosztani. Mi lehetne innovatívabb, mint egy biogazdaság a zöldtetőn?

A Garage Greens program keretében nyaranta egy három hónapos, szezonális zöldségtermesztési képzést biztosítanak saját teraszaikon, ahol a résztvevők az általuk megtermelt zöldségeket haza vihetik.

A tetőterasz ilyen irányú kihasználása számos szempontból hasznos.

A városi tetőkön létesített biokertek a város ökológiai lábnyomát nagyban csökkentik a betonfelületek zölddé tételével, és hatékonyan járulnak hozzá fenntarthatóbb élelmiszertermeléshez.

A recept adva van, várom azokat a lakóközösségeket, akik elsőként szeretnének Magyarországon ehető zöldet a fejük felett.

A megvalósításhoz technológiát, szakismeretet a Fito System Kft biztosít.

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

Budapest, Őrsvezér tér IKEA 7 évvel az átadás után – Egyrétegű extenzív zöldtető

MIKÉNT VÁLASSZA KI ZÖLDTETŐ ÉPÍTŐJÉT

A zöldtető piac említett három szereplőjének a legnagyobb hiányossága, hogy egyik sem látja átfogóan a teljes képet! Elsősorban a saját érdeküket nézik.
Nem veszik a fáradtságot, hogy felhívják a megrendelő figyelmét, hogy lehet azt a zöldtetőt akár olcsóbban, azonos műszaki tartalommal, a megbízó szempontjaihoz jobban igazodva megépíteni.