„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

RENDHAGYÓ, MERŐBEN ÚJ EURÓPA LEGNAGYOBB ZÖLD HOMLOKZATA

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.

A városok fejlődésében egyre több lehetőséget kínál a zöld, mint építészeti elem.

Május 28.-ra tűzték ki az Ingenhoven Architects a Düsseldorfban található Kö-Bogen II ötszintes irodaház nyitásának időpontját. A projekt egyedisége, hogy homlokzatát harmincezer előnevelt, 1,5m-es gyertyánnal ültették be.

A zöld homlokzat kialakítását a „land art” művészeti irányzat, a természet elemeit, formavilágát monumentális installációkban felhasználó, a Földnek, mint az emberiség otthonának jelentőségét hangsúlyozó irányzat inspirálta. Ősszel a száraz lombozatot megtartó gyertyánok látványa a természet mulandóságára reflektál, az elmúlásra figyelmeztet. Az építésziroda azt reméli, hogy a Kö-Bogen II irodaház egy követendő példa lesz a fenntarthatóságra irányuló városfejlesztés terén.

A homlokzatok zöldítése teljesen forradalmi megoldás, szembe megy a „zöld homlokzatok atyjának”, Patrick Blanc örökzöld vertikális kert koncepciójával. Egyszerű technológiáját, ápolási költségeit tekintve – évente maximum háromszor kell megnyírni – egy követendő példa, amely biztosan követőkre talál.

A több mint 41 ezer m²-es alapterületű, trapéz alakú épület homlokzatát teljes mértékben gyertyánnal futtatták be. Ökológiai hasznát tekintve egyenértékű a mintegy 30 000db 4 éves gyertyáncserje levéltömege 80 kifejlett lombhullató fa CO2 megkötésével. A tervezőknek a projekt megvalósítása során a legnagyobb kihívást a helyi lakosság meggyőzése, kételyeik eloszlatása jelentette.

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.
© ingenhovenarchitects.com

Az egyik legfontosabb tanulságként azt emelik ki, hogy a jövőben a városfejlesztésbe az eddigieknél jobban be kell vonni a helyi közösségeket is.

A giga beruházás számokban:

  • A beruházás összességében kb. 500 millió
  • Bruttó alapterülete kb. 41 000m2
  • Földalatti parkoló: 23 000m2
  • Kiskereskedelmi, vendéglátási egység: 25 000m2
  • Iroda terület: 4500m2
  • Zöld homlokzat teljes hossza kb.
  • Környezetvédelmi elő tanúsítványa DGNB

Christoph Ingenhoven az Ingenhoven Architects tulajdonos vezető tervezője

Christoph Ingenhoven az Ingenhoven Architects tulajdonos vezető tervezője a „supergreen-építészet” (szerzői jogvédelem alatt álló építészeti koncepció) megálmodója szerint:

A zöld építészet több, mint energiatakarékos építészet. A zöld építészet folyamatosan fejlődő, széleskörű koncepció. Egy holisztikus elkötelezettségre törekszünk. Az építkezés során meg kell kérdeznünk magunktól: Hogyan érzik az emberek magukat tereinkben? Mit tehetek, hogy az emberek jól, biztonságban érezzék magukat? Miként használhatom fel az építészetet az emberek közérzetének javítására? Csak erre gondolunk, amikor a Supergreen-építészetről beszélünk.”

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.

Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
további

Ajánlott írások

FOGLALKOZÁSOD MUNKA VAGY HIVATÁS?

DOLGOZOL VAGY ALKOTSZ?

Amennyiben szakmai elhívatottságból, belső tehetség érzésétől áthatva, az alkotás vágyától vezérelve dolgozol, akkor úgy tekintenek rád, mint foglalkozásod mesterére és ez busásan megtérül.
Hidd el, hogy az emberek nem azt veszik meg amit csinálsz, hanem azért veszik meg, amiért csinálod!