„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

RENDHAGYÓ, MERŐBEN ÚJ EURÓPA LEGNAGYOBB ZÖLD HOMLOKZATA

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.

A városok fejlődésében egyre több lehetőséget kínál a zöld, mint építészeti elem.

Május 28.-ra tűzték ki az Ingenhoven Architects a Düsseldorfban található Kö-Bogen II ötszintes irodaház nyitásának időpontját. A projekt egyedisége, hogy homlokzatát harmincezer előnevelt, 1,5m-es gyertyánnal ültették be.

A zöld homlokzat kialakítását a „land art” művészeti irányzat, a természet elemeit, formavilágát monumentális installációkban felhasználó, a Földnek, mint az emberiség otthonának jelentőségét hangsúlyozó irányzat inspirálta. Ősszel a száraz lombozatot megtartó gyertyánok látványa a természet mulandóságára reflektál, az elmúlásra figyelmeztet. Az építésziroda azt reméli, hogy a Kö-Bogen II irodaház egy követendő példa lesz a fenntarthatóságra irányuló városfejlesztés terén.

A homlokzatok zöldítése teljesen forradalmi megoldás, szembe megy a „zöld homlokzatok atyjának”, Patrick Blanc örökzöld vertikális kert koncepciójával. Egyszerű technológiáját, ápolási költségeit tekintve – évente maximum háromszor kell megnyírni – egy követendő példa, amely biztosan követőkre talál.

A több mint 41 ezer m²-es alapterületű, trapéz alakú épület homlokzatát teljes mértékben gyertyánnal futtatták be. Ökológiai hasznát tekintve egyenértékű a mintegy 30 000db 4 éves gyertyáncserje levéltömege 80 kifejlett lombhullató fa CO2 megkötésével. A tervezőknek a projekt megvalósítása során a legnagyobb kihívást a helyi lakosság meggyőzése, kételyeik eloszlatása jelentette.

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.
© ingenhovenarchitects.com

Az egyik legfontosabb tanulságként azt emelik ki, hogy a jövőben a városfejlesztésbe az eddigieknél jobban be kell vonni a helyi közösségeket is.

A giga beruházás számokban:

  • A beruházás összességében kb. 500 millió
  • Bruttó alapterülete kb. 41 000m2
  • Földalatti parkoló: 23 000m2
  • Kiskereskedelmi, vendéglátási egység: 25 000m2
  • Iroda terület: 4500m2
  • Zöld homlokzat teljes hossza kb.
  • Környezetvédelmi elő tanúsítványa DGNB

Christoph Ingenhoven az Ingenhoven Architects tulajdonos vezető tervezője

Christoph Ingenhoven az Ingenhoven Architects tulajdonos vezető tervezője a „supergreen-építészet” (szerzői jogvédelem alatt álló építészeti koncepció) megálmodója szerint:

A zöld építészet több, mint energiatakarékos építészet. A zöld építészet folyamatosan fejlődő, széleskörű koncepció. Egy holisztikus elkötelezettségre törekszünk. Az építkezés során meg kell kérdeznünk magunktól: Hogyan érzik az emberek magukat tereinkben? Mit tehetek, hogy az emberek jól, biztonságban érezzék magukat? Miként használhatom fel az építészetet az emberek közérzetének javítására? Csak erre gondolunk, amikor a Supergreen-építészetről beszélünk.”

DÜSSELDORF MERÉSZ HÚZÁSA – LAND ART TÉRNYERÉSE A VERTIKÁLIS KERTÉPÍTÉSBEN.

Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

Zöldtetők ültetőközegeiben alapvető a levegő és a víz helyes aránya

ZÖLDTETŐ RENDSZEREK HIÁNYOSSÁGAI A HAZAI PIACON

Összefoglalva: hosszú távon, egy emberöltőn keresztül működőképes zöldtetőt csak a vegetáció biológiai szükségleteit elsődlegesnek tartó és nem a technológiai profitot hajszoló technológiák fejlesztésével lehet.

TÉNYLEGESEN MENNYI CSAPADÉKOT LEHET EXTENZÍV ZÖLDTETŐKÖN VISSZATARTANI?

MIKÉNT TEHERMENTESÍTIK A ZÖLDTETŐK A CSATORNAHÁLÓZATOT?

Legutóbbi cikkem „Befürdött a főváros! – Pedig nem feltétlen kéne!” üzenete nem mindenkinek ment át. Többek számára nem volt egyértelmű, miért az egyetlen járható út a városi felhőszakadások csapadékmennyiségének a kordában tartására a zöldtetők építése. Erre kívánok választ adni.