„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

ÚJ TREND AZ ÉLELMISZEREK TERMELÉSE ZÖLDTETŐN

ÚJ TREND AZ ÉLELMISZEREK TERMELÉSE ZÖLDTETŐN - Fito System

forrás: Greenroofs.com

Fitnesz helyett haszonkert művelése zöldtetőn

Korábbi írásomban már ösztönöztem a hazai társasházak lakóit, hogy fogjanak haszonnövények termesztésébe a csupaszon éktelenkedő tetőkön. Hivatkozásaim amerikai és ázsiai példák voltak, miközben sokrétű és változatos példákkal szolgálnak az egyéb kontinensek.

A városi farmok hívei úgy vélik, hogy a „food from the roof” az ételt a tetőről” megoldást nyújthatna a Föld sűrűn lakott részeinek élelmiszer problémáira.
Ennek jegyében a tetőkön kialakított rizsföldekben látnak lehetőséget Bangladesben. Szingapúrban és Ausztráliában pedig hidrokultúrás haszonnövények beültetésével kísérleteznek a tetőkön. Különösen sikeres például a paradicsom termesztése.

2050-re a becslések szerint a világ népessége 9 milliárdra fog növekedni, és 80%-a lesz városlakó, ami az élelmiszerigény 59–98% -os növekedését eredményezi.
A fokozott élelmiszerigény újabb és újabb lehetőségek kiaknázására ösztönöz.

Jelenleg a világ különböző tájain azok a törekvések a legsikeresebbek, ahol a közösségi tetőkertészek a természetes ökoszisztéma visszaállítására törekednek. Biodiverzitás erősítése a tetőkön, és lehetőleg minden korosztályú városlakót bevonni projektjeikbe. Tapasztalatuk, hogy minél erősebb az egymásközti kötelék annál szorosabb a részvevők kapcsolata a természettel.

Permakultúra megteremtése a zöldtetőn

Az emberi környezet és a mezőgazdasági rendszerek olyan elven való kialakítása, mely gyakorlatilag lemásolja a természetben található önmagukat fenntartó rendszereket, az állatok, növények és mikroorganizmusok segítségével.

Sokrétű a zöldtetők haszonnövényekkel való beültetési lehetősége. Már az ókori kelet függőkertjei is alapvetően a haszon-tetőkert ősi formáját testesítették meg.
A teraszokon termesztett szőlő, olajfa, narancsfa egyidejűleg biztosított árnyékot és élelmet.

Csekély termőrétegen is ültethető gyümölcs vagy zöldség. Az ültethető fajták kiválasztásánál figyelembe kell venni a tető kitettségéből adódó extrém körülményeket, főleg az erős besugárzást és szélszívást.                                                              

Az alacsony növekedésű növények előnyösebben termeszthetők. Különösen alkalmas az eper, a saláta és a fűszernövények, amelyek intenzív ápolást igényelnek.

A haszonkertek elterjedését ösztönzi, hogy az évtizedek alatt csökkent az emissziós terhelés a belvárosi területeken. A kertészkedés újra divat, és mint mozgás, akár a fitnesz egyik alternatívájaként is szolgálhat.

A főzési kultúra is növelheti az igényt a konyhakerti különlegességek iránt, melynek eredményeként a tetőn sajátkezűleg termesztett hozzávalókat nyerhetünk.  

A „tetőn-főzés” egy újabb trend lehetne, mely a tetőkertek mellett grillezővel, szabadtéri konyhával ellátott tetőteraszt is feltételez.
Vendéglátós körökben a tetőteraszok az egész világon esti találkozóhelyként szolgálnak.
Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy egy haszon tetőkert magasabb szintű infrastruktúrát kíván meg, mint egy puszta élvezeti tetőkert.

De ha belegondolunk, hogy egy esti grillparti a tetőteraszon, miközben lábunk alatt villódznak az elsuhanó autók, a fáklyák fénye játszik a gyöngyöző poháron, miközben eltölt az a jóleső érzés, hogy ezt a partit egyik vendéged sem fogja überelni, és rágja őket a sárga irigység.

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások