TANULMÁNY

Zöldtetők fajtái 

Bellavics László - zöldtetőszakértő - szignó

Bellavics László
zöldtetőszakértő

A zöldtetőnek fogalmának meghatározásával kapcsolatban – szakmai berkekben – elterjedt Schmidt megfogalmazása, amely szerint „zöldtetőnek tekintjük mindazokat a legalább 60%-ban növényzettel borított felületeket, amelyek alatt – a felszíntől számítva legfeljebb 1,5 méterre- épített födém található.”

A zöldtetők definíciójaként használják újabban: olyan növényzettel telepített tetők, melyben az épületszerkezet, a tetőszigetelés rétegei és a kertészeti rétegek (speciális tetőkerti földkeverék, más néven ültetőközeg és növényzet) szerves egységet alkotnak.

A zöldtetőknek két alapvető fajtája van az intenzív és az extenzív zöldtető, amelyeknek fogalomkörét én kissé lazábban, kevésbé szabatosan használom.

Az elnevezés a telepített vegetáció fenntartási, ápolási igényére utal.

Az intenzív zöldtető számomra nem más, mint egy megfelelően szigetelt födémen – ahol gondoskodtak a szakszerű vízelvezetésről – egy hagyományos, termett talajon épített díszkert vagy haszonkert reprodukálása építményen.

A lehetőségeknek ma már az építéstechnika nem szab határt, csupán a beruházó pénztárcájának vastagsága. Szinte kivétel nélkül minden kert típusnak és tájépítészeti megoldásnak jogosultsága van.

Anno már én is építettem fürdőmedencés tetőkertet, fővárosi társasház 8. emeletén. A nemzetközi trendeket tekintve, tetőkön már építettek közparkokat, sportpályákat, játszótereket és szinte mindent, ami a növénytermesztéssel, vegetációval kapcsolatos.

Közös az intenzív zöldtetőkben, hogy folyamatos, rendszeres ápolást igényelnek, és honi körülmények között automata öntözőrendszer nélkül kétséges a fenntartásuk.

A tetőkerteknek van egy speciális megjelenítési formája az úgynevezett teraszkertek, amelyek most egyre nagyobb hátszelet kapnak, egyre több épül. Ezzel kapcsolatban úgy gondolom érdemes megosztanom egy nagyon egyedi élményemet.

Több mint 10 évvel ezelőtt Los Angelesben nyaraltam és a szállodánknak a legfelső emeletén, pontosabban a födémen volt egy csodálatos tetőkert jakuzzival, és itt részem volt egy esti fürdőzésben, egy esti partiban. Leírhatatlan, nagyszerű érzés volt. A fáklyák fénye tükröződött a boros poharakon, lábunk alatt 40 emelet mélységben, mint szentjánosbogarak villództak a város fényei, fejünk fölött a csillagos ég, fantasztikus, varázslatos érzés és látvány volt.

Csak azt tudom tanácsolni, ha valaki, valami trendit akar, és van egy tetőterasza, akkor vétek kihagynia a tetőkert építésében rejlő lehetőséget. Fiatalok számára a legszuperebb egy tetőtéri lakás nagy erkéllyel, tetőkerttel, zöld terasszal, amely a legideálisabb arra, hogy elvarázsolja, ámulattal és irigységgel töltse el az esti parti vendégeit. Ezzel lehet egy emeleti lakást igazán ütőssé tenni, ez az a filling, amit nehezen lehet überelni. (Részese voltam pár hazai tetőkert kivitelezésének, van tapasztalatom, szívesen adok tanácsot azoknak, akik kedvet kaptak hozzá.)

Visszatérve a zöldtetők fajtáihoz, a másik típus az extenzív zöldtető.

Az extenzív zöldtetők növényzetét a speciális 6-15 cm vastag szubsztrátba, ültetőközegbe telepített szárazság tűrő vegetáció (sedumok, fűfélék) alkotja. Nálunk többnyire varjúhájféléket, pozsgás növényeket ültetnek, – ezek váltak be – amelyek jól bírják a szárazságot és nagy regenerálódó tulajdonsággal bírnak.

Ezek a növények igazából csupán kondicionáló hatást nyújtanak tetőn. Az extenzív zöldtetők az úgynevezett, nem járható kategóriába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy az ápoláson kívül nem alkalmasak rendszeres tartózkodásra. Az alacsony növényzet miatt biológiai aktivitásértéke jóval kisebb, mint egy intenzív zöldtetőnek, de költséghatékonysága, és számos pozitív hatása miatt, nagyobb a népszerűsége a Lajtán túl, mint az intenzív zöldtetőknek. Az arány 90:10 az extenzív javára, míg nálunk ez fordított. Oka, hogy Magyarországon az OTÉK az ültetőközeg vastagságához köti a zöldfelület beszámíthatóságot.

(Az extenzív zöldtetők városökológiai jogosultságáról „Télen fűt, nyáron hűt” címmel külön tanulmányt írtam, amely e-bookban szintén elérhető.)

 

Félintenzív zöldtető

Az extenzív és intenzív közötti átmenetről van szó, ahol 20-30 cm vastag ültetőközegben szárazságtűrőbb évelők, cserjék, félcserjék alkotják a vegetációt. Ápolásuk kevesebb gondoskodással jár, az öntözés is csak kiegészítő, időszakos.

A félintenzív zöldtető látványban sokkal többet nyújt, mint egy extenzív zöldtető, de bekerülési költségei jóval szerényebbek egy tetőkertnél.

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest