ZÖLDTETŐK TÍPUSAI

Fito tech zöldtető rendszer a Fito Systemtől

A Zöldtetőkkel szemben támasztott követelmények

Zöld­tetőknél négy alapvető funkciót kell teljesíte­nünk ahhoz, hogy tartós, hosszú életű vegetációt képezzünk.

  1. Megfelelő növényzet megválasztása a zöld­tető típusához és a helyi körülményekhez illeszkedve.
  2. A növényfajokhoz igazodó ültetőközeg összetételének és ideális vastagságá­nak meghatározása.
  3. Az ültetőközeg kimosódásának megakadályo­zása.
  4. A vegetáció számára optimális csapadék visszatartása, a felesleges pangóvíz kialakulásának megakadályozása, gyors elvezetése a szivárgó rétegben.

INTENZÍV ZÖLDTETŐ

A zöldtetők típusai közül tetőkert esetében szinte minden olyan növény felhasználható, amelyeket a földszinti kerteknél is alkalmaznak. Erre vonatkozóan alig van korlátozás, így évelők, fűfélék, gyep, sőt akár kisebb fák is ültethetők.

A tervezési fázisban fontos figyelembe venni, hogy az átlagos termőréteg 20-100 cm között legyen.

A tartószerkezet statikai feltételei a fentieknek megfelelően 0,30-1,5 kN/m2 (300-1 500 kg/m2) hasznos terhelés között vannak. Egy átlagos, 30 cm rétegvastagságú intenzív tetőkertnél, ahol 200 cm magas cserjék is megélnek, 0,35-0,4 kN/m2 (350-400 kg/m2) állandó terheléssel kell számolni.

Az intenzív zöldtetők a tetőkertek legértékesebb típusát jelentik.
Ugyanolyan sokoldalúan hasznosíthatók, mint a talajszinti kertek, azonban fenntartásuk intenzív ápolással jár. Elnevezésük – intenzív – is a gyakori, rendszeres gondozási igényre utal.
Klímánkon minőségi fenntartás csak automata öntözőrendszer telepítése révén lehetséges.

Egy intenzív zöldtető építésének lehetőségei bőségesek, amely magas beruházási költségekkel jár. Mértéke az építési- és vegetációs anyaghasználat függvényében alakul.

Intenzív zöldtetők szigetelése

Ökölszabálya:
Csak bitumenes, gyökérálló szigetelést szabad intenzív zöldtető szigeteléseként alkalmazni
. Oka, az esetleges beázás helye 2m2-es pontossággal beazonosítható, míg PVC szigetelés esetén a beázás a födém legmélyebb pontján jelentkezik.
A hiba forrásának megtalálásához az egész vízgyűjtő területet fel kell tárni.

INTENZÍV ZÖLDTETŐK ÁLTALÁNOS RÉTEGRENDJE

INTENZÍV ZÖLDTETŐK ÁLTALÁNOS RÉTEGRENDJE

1

Növényzet

Gyep, évelők, cserjék, fák

2

Ültetőközeg

Flóra Tect intenzív talajkeverék 20cm <

3

Szűrőréteg

Szűrőfátyol FV 125

4

Víztároló-és drénréteg

Drén- és víztároló elem DSE 60 /burkolat alatt is átnyúló/

5

Védőréteg

Szigetelést védő geotextilia SV 300

HOVÁ NEM AJÁNLOTT ZÖLDTETŐT ÉPÍTENI?

Hidegtetőknél a tető hőszigetelése és a zöldtető közötti vékony levegőréteg felada­ta a párazáró réteg nélküli szerkezetben fellépő gőznyomás kiegyenlítése.

A hidegtetőn kialakí­tott zöldtető óriási hátránya, hogy a szerkezet kitűnő nyári hűtő-, ill. téli hőszigetelő képessége nem hat az alatta levő lakótérben. Emiatt megállapítható, hogy hidegtetőre nem érdemes zöldtetőt tervezni.

EXTENZÍV ZÖLDTETŐ

Míg az intenzív tetőkerteknél megpróbáljuk az élőhelyet messzemenőkig optimalizálni, hogy a növénykiválasztásnál minél kevesebb korlátozásnak kelljen megfelelni, addig ez az extenzív tetőknél ez csak kevésbé lehetséges. Az extenzív zöldtető típusnál a növényeket és ezzel a vegetáció teljesítőképességét igazítják az élőhelyhez.

Ezért mindig szem előtt kell tartani, hogy az adott feltételek mellett az extenzív zöldtetők esztétikai teljesítőképességével szemben alacsonyabb követelményeket kell támasztanunk.

Az 5-15 (20) cm közötti rétegvastagsággal és 0,6-2,4 kN/m2 (60-240 kg/m2) terhelhetőséggel rendelkező felületeknél rendszerint kifejezetten száraz termőhelyeket testesítenek meg. 

Egy eredményes vékony rétegű zöldtető ezért kifejezetten olyan növényekre szorítkozik, amelyek szárazságtűrők és a fenti körülmények között csekély ápolást igényelnek. Klímánkon az extrém körülményekhez a Sedum fajok alkalmazkodtak leginkább.

Amennyiben extenzív zöldtetőn a látvány hatását is fokozni szeretnénk, úgy a különböző habitusú, eltérő színű és növekedési erényű Sedum fajokat variálhatjuk. A tájépítészek azon törekvése, hogy azonos fajból nagyobb, összefüggő, homogén mozaikokat ültessenek ki – a szél általi magfertőzés, felülvetés következtében – egy-két év távlatában kudarcra van ítélve.

Amennyiben tartós Sedum vegetációt szeretnénk létesíteni, úgy erre legalkalmasabb és legolcsóbb ültetési mód a vegyes sarjvetés.

Mindig tudatosítani kell, hogy az extenzív zöldtetők az úgynevezett nem járható zöldtető kategóriába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a szükséges ápolási munkákon kívül nem tartózkodhatnak rajta, mivel a vegetáció nem bírja a tartós taposást.

Extenzív zöldtető rétegrendje

EXTENZÍV ZÖLDTETŐ FELÉPÍTÉSE EGYENES RÉTEGRENDŰ TETŐN

EXTENZÍV ZÖLDTETŐ FELÉPÍTÉSE EGYENES RÉTEGRENDŰ TETŐN

1.Növényzet: varjúhájfélék /Sedumok/
2. Extenzív ültetőközeg: Fito Tect szubsztrát
3. Szűrőréteg: FV 125 vagy FL 150 tűnemezelt, nem szőtt geotextilia
4. Szivárgóréteg: DSE 20 vagy SedumDrain 25 drénlemez
5. Vízszigetelés: gyökérálló PVC vagy bitumen
6. Hőszigetelés
7. Párazáró réteg
8. Tetőfödém

A FITO TECH ZÖLDTETŐ RENDSZER EXTENZÍV ZÖLDTETŐ ÉPÍTÉSI MÓDJAIT is megtekintheti társoldalunkon.

megosztás:

Facebook
Pinterest