A zöldtetők kevésbé ismert előnyei

„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

A zöldtetők előnyei gazdasági és társadalmi szempontból

A zöldtetők számos egyedi előnyt kínálnak, meghaladva a többi tetőfedés lehetőségét. A zöldtetők nemcsak gyönyörűek, többlet életteret, egészséges környezetet teremtenek, hanem nagyban javítják az ott élők életminőségét és egészségét. Vonzzák az ügyfeleket, növelik az ingatlan értékét csökkentik az épület energia felhasználását. 

Zöldtetős munkahelyek

A zöldtetős munkahely optimalizálja a termelékenységet és a jövedelmezőséget

A zöldtetők egyes gazdasági előnyei nehezen felismerhetők, de hosszú távon mérhetőek

Kevesebb a dolgozói hiányzás

Azok a munkahelyek, amelyeket zöldtetők öveznek, ahol adott a természetes környezet, ott csökkentek a hiányzások és könnyebb a munkaadónak a személyzetet megtartani.

Koncentráltabb a munkavégzés

Amennyiben a munkahelyről zöldre is rá lehet pillantani, úgy a monitor használata közben regenerálni, pihentetni tudjuk szemünket. A természet látványa enyhíti a szem fáradtságát, kevésbé merül le a dolgozó mentálisan és nagyban javíthatja a feladatokra való összpontosítást.

Nagyobb termelékenység

A növényeknek a munkahelyekbe történő integrálása növeli a termelékenységet és csökkenti a pszichológiai stresszt.

Plusz élettér

A zöldtetők hozzáadásával megnövekszik a létesítmény által kínált felhasználható terület mennyisége. Kényelmi terek hozzáadásával az épülettulajdonosok megnövelhetik létesítményük felhasználható területét.  A tetőtéri teraszok, közösségi terek vonzóbbá teszik az ingatlant a tulajdonosok, a bérlők és az ügyfelek számára egyaránt.

Gyorsabb ingatlan értékesítés

A zöldtetővel rendelkező létesítmények, irodaházak gyorsabban találnak vásárlókat, bérlőket. Rövidebb idő alatt érik el a teljes kihasználtságát, mint az ingatlanpiac egyéb szereplői. Ezek az épületek jobban vonzzák az új lakókat, mint a hagyományos építésűek.

Csökkennek a légkondicionálás költségei

A párologtatás révén a növények hőgátat teremtenek, csökkentik az épület felmelegedését. Ez az úgynevezett „hőpajzs” a hűvös levegőt bent tartja az épületben, csökkentve a légkondicionáló rendszer terhelését.

Felértékeli a tetőteraszokat

Egy zöld tetőterasz egyedi panorámát nyújt, nagyban megnövelve értékét, jóval magasabb bérletidíj vagy eladásiár kérhető érte.

Az egészség és a wellness előmozdítása

A zöldtetők a pihenés és regenerálódás színhelyei is lehetnek, azonban már a tervezéskor érdemes eldönteni a funkciót.

Regeneráló

Azok a betegek, akik zöld környezetben gyógyulnak és növényekkel fizikai kontaktusba kerülnek, kevesebb gyógyszert kell szedniük. A kórházat elhagyva, sokkal rövidebb idő alatt épülnek fel.

Erősíti az egészség tudatot

Az egészségügyi, kórházi pihenőterek zöldtetőkkel történő megnövelése javítja a betegek, a látogatók és a személyzet közérzetét. Tapasztalatuk szerint a természet közelsége jóérzéssel tölti el őket és energikusabbak.

Trendi, ökotudatos

Trend a zöldtetők építése

Demonstrálja a fenntarthatóságot

Az élő, növényekkel beültetett tető azt kommunikálja az ügyfeleknek, lakosoknak, alkalmazottaknak vagy szomszédoknak, hogy az építtető, tulajdonos elkötelezett az ökoszisztéma megőrzéséért, törődik a környezete, közössége egészségével.

Növeli a mentális egészséget

A zöldtetők a környezetvédő közösségek életterévé válnak, akiket büszkeséggel, felelősségtudattal tölt el a hely és növeli öntudatukat. Ezekben a közösségekben kevesebb az erőszak, agresszió, vandalizmus, a szemetelés.

Nő a tanulási képesség a zöldtetős ingatlanokon

A természet és a tanulás közötti összefüggés jól ismert. Számos helyen a zöldtetők helyettesíthetik a természetet, így a fenti összefüggés itt is helytálló

Fokozza a tananyag elsajátítását

A hallgatóknak a természetben eltöltött ideje és a matematikai és angol nyelvtudás elsajátítása között pozitív korrelációt tapasztaltak.

Figyelem, koncentráció javulása

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a természetben való tartózkodás enyhíti az ADHD tüneteit.

A ZÖLDTETŐK ÉPÜLETFIZIKÁRA, KÖRNYEZETRE ÉS ENERGETIKAI KÖLTSÉGEKRE GYAKOROLT JÓTÉKONY HATÁSÁT LÁSD:

ZÖLDTETŐK ELŐNYEI

Bellavics László - zöldtetőszakértő - szignó
Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter