GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Fito tech zöldtető rendszer a Fito Systemtől

Zöldtető – kérdések és válaszok

Minden növényzettel beültetett födém, legyen az garázs, lapos tető, terasz, vagy balkon, zöldtető.

Extenzív zöldtető

Elnevezése az ápolási igényre utal: kevés ápolást és fenntartást igénylő zöldtető, ahol 10 – 15 cm vastag speciális szubsztrátban, ültetőközegben szárazságtűrő pozsgások, varjúhájfélék (Sedumok) tenyésznek.

Feltétele: a gyökérálló szigetelés és szakszerű zöldtető rétegrend kialakítása. Nem csak lapos tetőn, hanem ferde tetőn is kialakítható.

Extenzív zöldtetőkön az ültetőközeggel szemben támasztott igény:

  • nagy vízmegtartású és gyors vízelvezetésűnek kell lennie;
  • nagy szemcséjű (2/15mm)nyílt pórusú ásványi vagy újrahasznosított építőanyagok a legmegfelelőbbek;
  • maximalizált ((8%) a szerves anyag tartalma;
  • a közeg lúgos pH-ja kívánatos.

Ilyen a Fito System Kft által kifejlesztett FITO-TECT extenzív talajkeverék, amely már több mint 80 000m2-en bizonyított!

Az extenzív zöldtető nem alkalmas klasszikus kerti funkciókra, tehát nem lehet pihenésre és szórakozásra használni, az úgynevezett nem járható tető kategóriájába tartozik.


Intenzív zöldtető vagy tetőkert

megjelenésében egy hagyományos díszkert, vagy haszonkert, amelyet épített szerkezeten, födémen hoztunk létre.

Egy tetőkert kialakítása során mindazokat az elemeket beépíthetjük, amelyek egy hagyományos díszkertben jól ismertek: kerti utak, burkolatok, csobogó, kerti fa építmények, pergolák, szaletlik, medencék, kerti grillek, játszótér, stb…

Az intenzív elnevezés a tetőkert fenntartási igényére utal itt is. Sokkal több fenntartást igényel, mint a hagyományos kert.

Az intenzív zöldtetőn – a mi klímánkon – automata öntözőrendszer nélkül nem lehet minőségi fenntartást végezni.

Csak speciális talajkeverékkel lehet hosszú távú és fenntartható eredmény elérni.

Tetőkerti talajkeverékkel szembeni elvárás:

A speciális ültetőközegnek könnyített súllyal, gyors vízelvezető képességgel, és nagy vízmegtartó kapacitással kell rendelkeznie, nem tömörödő, állandó réteg-vastagságot kell, hogy biztosítson.

A Fito System ajánlata:
FLORA – TECT intenzív talajkeverék, amelyből számos ismert tetőkert épült. pl. a West- End Bevásárló Központ tetőkertjei és az Őrsvezér téren az IKEA és Sugár Áruház közötti tetőkert.

Az extenzív zöldtetőnek számos előnye van. A klímaváltozás, a nyári kánikulák csökkentése felértékelte a zöldtetők jelentőségét.

A zöldtető a trendiség, az ökologikus építészet védjegyévé vált szerte a világban.

A jól megépített, 10 cm vastag ültetőközeggel rendelkező extenzív zöldtető négyzetméterenként 20 liter lehullott csapadék mennyiségből mintegy 14 litert tart meg a tetőn.

Nagy a vízmegkötő képessége, ez által csökkenti a csatornák terhelését.

Párologtatása során hűti a környezetet, javítja a mikroklímát.

Az ültetőközeg és a növényzet hőszigetelő. Kísérletek bizonyítják, hogy már 10 cm-es ültetõközeg vastagságú extenzív zöldtetõ esetén a födém hőmérséklete a legforróbb napokon is csak levegő hőmérsékletűre melegszik fel.
Egy extenzív zöldtető úgy működik, mint egy gyapjúsapka: télen fűt –nyáron hűt!

A zöld felépítmény nyáron árnyékolja, hűti, télen pedig szigeteli a tetőt.
Hagyományos, kavicsfedésű lapostető szigetelés nyáron képes felmelegedni + 80 C fokra, míg télen nem ritka a – 20 C fok. Ezt, az éves szinten mintegy 100 Celsius fokos hőingadozást képes 30-35 C-ra csökkenteni. Ez által megvédi a vízszigetelést az UV sugárzás anyagöregbítő hatásától, és megnöveli nagyban az élettartalmát.

Zivatarok idején – és ez most nagyon is aktuális – csökkenti a csatorna terhelését.
Németországban a zöldtetővel rendelkező háztulajdonosoknak nem kell csatornadíjat fizetni, és ez a tendencia a közeljövőben el fogja érni hazánkat is.

A zöldtető növényzetének por- és pollenmegkötő képessége van. Csökkenti felfelé történő hő mozgást, amely a viharképződés egyik kiváltója erősen az urbanizált területeken.

Mindenhová, ahol a természettől elvett zöldfelületet vissza lehet hódítani: garázs, kukatároló, terasz, lapos tetejű épületek, víkendházak, faházak, kültéri szaunák, kocsibeállók.

Azt a zöldfelületet, amit elvettünk a talpunk alól, adjuk vissza a fejünk felett!

Extenzív zöldtető esetén ez 120 – 150 kg/m2.

Intenzív zöldtető esetén (aminek az ültetőközege minimum 25 cm vastag) a kert jellegétől függően 300 kg/m2-től akár 1500 kg/m2-ig terjedhet.

15 foknál kisebb lejtésű zöldtetőre lecsúszást megakadályozó technika nélkül építhető zöldtető.

Ennél nagyobb lejtés esetén ki kell építeni a födémen egy speciális lecsúszásgátló szerkezetet. Cégünk, a Fito System Kft. díjnyertes lecsúszásvédelmi rendszert fejlesztett ki. Hívjon bennünket!

A statikus szakvéleménye az irányadó abban, hogy hol és milyen zöldtető építhető. A szigetelést azonban minden esetben gyökérállóvá kell tenni. Új épület esetén pedig – a funkció függvényében – a tervezéskor meghozott döntés alapján széles lehetőség van a zöldtetõ kialakítására.

Feltétlen olvassa el: „https://zoldtetoguru.hu/milyen-zoldtetot-epitsunk/” – című cikket!

A jelenlegi szigetelőanyagok szakszerű beépítése, majd az előzetes 72 órás elárasztással történő ellenőrzése mellett teljes biztonsággal építhető a zöldtető.
Mivel zöldtető esetén az UV sugárzás nem éri a szigetelést, így megduplázódik annak élettartalma. Nyugat-Európában például 150 éves zöldtetők sem mennek ritkaságszámba.

A Fito System Kft. által épített első (átadva: 1992. április) intenzív (2000m2) és extenzív zöldtetőnk (1000m2) a mai napig javításmentesen, kitűnően működnek!

Az egyszeri beruházás költsége többe kerül. Egy hagyományos lapostetejű épületet figyelembe véve német tapasztalatok alapján 16 év alatt térül meg ez a többlet. A hagyományos lapos tetejű épületek az őket érő UV sugárzás elöregítő hatása miatt öt-hatévente javításra szorulnak. És még egy nem elhanyagolható szempont ami a zöldtető mellett szól: növeli az ingatlan értékét – a kert ugyanis ezzel a technikával akár megduplázható.

Az extenzív zöldtető nem igényel speciális feladatokat. Az évi tápanyag utánpótlása 8-10 g/m2 nitrogén tartalmú műtrágya kijuttatását feltételezi, és negyedévenkénti gyomlálást.
Vigyázni kell azonban, mert a túlzott tápanyag bevitel túlburjánzása és korai elöregedést von maga után.
Az intenzív zöldtető viszont rendszeres fenntartást igényel, amelyek egy jól karbantartott kert feladataival egyenlők.

Igen, de ehhez ismerni kell a telepítés speciális technológiáját és a beszerezni a megfelelő ültetőközeget.

Cégünk teljes körű technológiai és szakmai támogatásával, biztonsággal kivitelezhető egy zöldtető.

Igény szerint a művezetést is biztosítunk. HÍVJON: +36 30 9215 207

Igen. Kiemelten fontos, hogy a szigetelés gyökérálló legyen, azaz ellenálljon a gyökérsavaknak.

A PVC-ből készült vízszigetelés, valamint a rézbetétes bitumenlemezek ennek kiválóan megfelelnek.

Feltétlen olvassa el: https://zoldtetoguru.hu/a-zoldtetok-felepitese/

megosztás:

Facebook
Pinterest