„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

A 21. SZÁZAD TÚLÉLI-E ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMÁT?

A 21. SZÁZAD TÚLÉLI-E ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMÁT?

Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés”

Tudjuk, de nem hisszük el.

Nem prófétálni akarok, és nem a járványtól való félelem mondatja velem, de úgy érzem, hogy ez az új évszázad nem egy szerencsés csillag alatt született, és senki sem látja hogyan ér véget. Akarjuk vagy nem akarjuk, de az előttünk álló évek társadalmi kérdései elől a reflektorfényt az ökológia fogja ellopni.

A fenntartható fejlődés központi kérdése – nem az lesz, hogy a jegesmedvék túlélik-e a sarkijég olvadását – az emberiség fennmaradása a tét. Az, hogy miként fogunk együtt élni egy túlmelegedő bolygóval, egy olyan éghajlattal, amely valószínűleg kaotikussá válik számunkra. Kezdetben a természeti egyensúly megborulása által hatalmas gazdasági válságokkal számolhatunk.

A környezetpusztító telhetetlen profithajszolás fel fogja ébreszteni Földanyánk túlélési ösztönét. Kénytelenek leszünk tudomásul venni, hogy a természet képes meglenni ember nélkül is. Az ember is csak egy faj a sok közül, sebezhető, törékeny. Egyetlen állatnak és növénynek sem fog hiányozni a legönpusztítóbb.

A változás első jelei, amelyeket most már könnyebb katasztrófaként leírni, egyre világosabbá válnak. A jelek narancssárgáról vörösre változnak. A gleccserek és a jégtáblák olvadnak, a tengerek szintje emelkedik, az állat- és növényfajok szenvednek, kiszámíthatatlan a biológiai sokféleség károsodása, égnek az erdők, az elsivatagodás nő, az ivóvízkészletek csökkennek.

Nem dobhatunk többet a kukába, mert túlcsordul!

Tudomásul kell vennünk, hogy a világunk rossz irányba változik.
Annyira szeretnénk, hogy a környezetvédők tévedjenek, reméljük, hogy érveik pusztán téveszmék legyenek. A tények azonban megerősítik azt, amit sok objektív és ésszerű megfigyelő ismert már évtizedekkel ezelőtt.

Mindannyian tudjuk, hogy ez így nem sokáig folytatható, de igazából még sem hiszünk benne, mert ebben hinni azt jelentené, hogy meg kell változnunk.

De ki akarja megváltoztatni életmódját, feladni kis kényelmét?

Senki sem akarja megkérdőjelezni önmagát és szembesülni a kellemetlen valósággal.

A napi gondokkal nem könnyű megbirkózni. Közeledik a hétvége nyitnak ismét a teraszok és végre meg lehet vitatni újból a haverokkal – jó pár sör mellett – hogy ha ez így megy tovább, akkor lőttek az emberiségnek.

Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

ZÖLDTETŐ EXTRA A HÍRLAP ÁRUSOKNÁL!

ZÖLDTETŐ EXTRA A HÍRLAP ÁRUSOKNÁL!

Ez egy hiánypótló kiadvány a zöldtetők szakirodalmában, mert a leglényegesebb tudnivalók mellett azokra a kérdésekre fókuszál, amelyek nagyban meghatározzák egy zöldtető kivitelezésének, fenntartásának sikerét.