„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

MILYEN AZ IDEÁLIS ÜLTETŐKÖZEG?

Zöldtetőépítés - Budapest Ipari Csarnok

A zöldtetők élettartamának titka az ültetőközegek minőségében rejlik, ezért nagyon is meg kell gondolni, hogy mit lapátolunk fel a tetőre.

Ha belegondolunk, hogy a födémen, extrém körülmények között, ahol nincsen termett talajkapcsolat, – a természetben meglévő, talajtani szempontból nélkülözhetetlen ásványképző folyamatok hiányoznak, csak talajleromlás, tömörödés történik, – ahhoz, hogy évtizedekig működőképes legyen a tetőkertünk, nélkülözhetetlen a szakszerű ültetőközeg.

– Miért beszélek ültetőközegről és nem talajkeverékről?

A terminológia jelen esetben megkülönböztetést jelent, ugyanis az ültetőközegek egyik csoportjába tartoznak a talajok, amelynek alcsoportjai: a javított fel- és/vagy altalajok; továbbá az ásványi eredetű töltőanyagok különböző szervesanyag-tartalommal.

A zöldtetők ültetőközegeinek összetételét a velük szemben támasztott építészeti előírások, (vízelvezető funkció, teherbírás, védő funkció) és a vegetációs technikai célkitűzések (telepíteni kívánt növények, a tartós vegetáció feltételei, a fenntartásra szánt költségek) határozzák meg.

Tekintettel, írásom célja a szakszerűség szükségességére felhívni a figyelmet, ezért nem kívánok talajtani specifikumokba belemenni, de elengedhetetlen a zöldtetők ültetőközegeivel szemben támasztott követelmények ismerete.

 • Környezeti összeférhetőség: a felhasznált anyagok nem lehetnek a környezetre káros hatással, sem kioldódás útján eltávozó vegyülettel, sem párolgás útján távozó gázokkal.
 • Növényvédelem: a felhasznált termékek nem tartalmazhatnak a növények részére káros alkotórészeket.
 • Éghetőség, tűzvédelem: az intenzív zöldtetők kemény fedésnek minősülnek, az extenzív zöldtetők is, amennyiben megfelelő arányban tartalmaznak ásványi összetevőket és rétegvastagság legalább 3cm.
 • Szemelosztás: a zöldtető típusától függően meghatározza, hogy mennyi lehet a leiszapolható részek aránya.
 • Szervesanyag-tartalom: intenzív zöldtetőknél > 12 tömeg %, extenzív zöldtetőknél
  pedig maximum 8 tömeg % lehet.
 • Fagyállóság: csak korlátozott mértékben használhatók fel a kevésbé fagyálló anyagok.
 • Struktúra és rétegstabilitás: a szemelosztás függvénye, amely meghatározza a tömörödési hajlamot. A közeg tömörödése 50cm-es rétegvastagságig nem haladhatja meg a névleges vastagság 10%-át, míg 50cm felett nem lehet több a tömörödés 5cm-nél.
 • Vízáteresztő képességnek: összhangban kell lennie a szivárogtató réteggel.
 • Maximális vízkapacitás: intenzív növénytelepítésnél > 45 térfogat %, extenzív vegetációnál > 35 térfogat % a követelmény.
 • Levegőtartalom: az ültetőközeg levegőtartalma maximális vízkapacitásnál sem lehet kevesebb, mint 10 térfogat %.
 • pH érték: intenzív zöldtetőknél pH: 5,5-8,5; extenzív zöldtetőknél: pH:6,5-9,5.
 • Sótartalom: az ültetőközegek oldható sótartalma növényélettani szempontok szerint nem lépheti túl a vizes kivonatban mért 2,5 g/l-t intenzív zöldtetőn, míg extenzív vegetáció esetén ezt az értéket meghaladhatja 1 g/l-el.
 • Tápanyagtartalom: szintén határértékekhez kötött, mert a túlzott tápanyag felhalmozódás a kimosódás miatt fokozott környezeti terhelést jelent.
 • Csíraképesség: gyommentes közegeket szabad csak felvinnünk.

A fentiek számbavétele alapján egyértelmű, hogy az önmagában felhordott termőföld miért nem megfelelő zöldtetőkön.

Amikor spórolástól vezérelve eltekintenek a szakszerű ültetőközeg használatától, akkor gyakorlatilag tudatosan megtévesztik az épület későbbi használóit, hiszen belátható időn belül a talaj dísznövénytermesztésre alkalmatlanná válik, amely korlátozza a kert használatát.

Ez olyan, mintha a hőszigetelést bagatellizálják – igaz fázósan, de a lakás lakható.
A mi esetünkben a dísznövények kipusztulnak és csak gyomok lesznek a tetőn.

Remélem, sikerült felhívnom a figyelmet a zöldtetők ültetőközegeinek kritériumaira, a beruházók és kivitelezők felelősségére!
Szakszerűség nélkül csak rövid életű, rengeteg bosszúsággal járó zöldtetőket kapunk.

Felhasznált irodalom: Zöldtetők tervezési, kivitelezési és fenntartási irányelve – Zöldtetők irányelve – (A mű eredeti címe: Richtlinie für die Planung, Ausführung und Pflege von Dachbegrünungen)

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

A zöldtető-szigetelések rejtélyei

A zöldtető-szigetelések rejtélyei

Mondhatnánk, hogy egy épületszigetelést nem lehet elszúrni. Mégis, a kivitelezői gyakorlat számos esetben az ellenkezőjét igazolja. Különösen igaz ez a zöldtető-építésekre, amely elvitathatatlanul két szakma, a szigetelő és a kertépítő közös produkciója.