„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

A drénlemez választás szempontjai zöldtetőn

A drénlemez választás szempontjai zöldtetőn

Milyen típusú zöldtetőhöz milyen drénlemez dukál

A zöldtető építés sikerének egyik alapvető kritériuma a megfelelő vízelvezetés, – szivárgó rendszer – drénlemez megválasztása.

Fontos tényező, hogy a növények nem szeretik a nagyon vizes talajt, főleg nem a pangó vizet.  Lényeges, hogy a tervezésnél és építésnél ügyelni kell a szakszerű szivárgó réteg, a kifogástalanul működő drénlemez beépítésére.

A nemzetközi zöldtetőépítési gyakorlat, hogy zöldtető felépítménye minél kisebb födémterheléssel járjon. Ennek a szellemében terjedtek el a különböző drénlemezek.

A gyártók alkalmazkodtak a piaci elvárásokhoz, így a könnyűsúlyú drénlemezek sorát fejlesztették ki. Leginkább a dombornyomott, perforált műanyag drénlemezek terjedtek el. Piaci térnyerésüket a könnyű beépítés mellett, kiegészítő tulajdonságaiknak köszönhetik.
A ma használatos drénlemezek nemcsak a felesleges vizet vezetik el a rendszerből, és biztosítják a gyökérzóna átszellőzését, a páradiffúziót, hanem optimális vízmegtartással is rendelkeznek.

A drénlemezek – vegetációra, a tetőre, illetőleg az épület fizikára gyakorolt – pozitív hatásainak köszönhetően, mára a zöldtetőkön elsődleges szivárgóként a drénlemezek jönnek számításba.

Milyen típusú zöldtetőhöz milyen drénlemez ajánlott?

 1. Extenzív zöldtetőhöz elégséges drénlemez vastagság:
  • 20mm típusa: DSE 20
  • 25mm típusa: SedumDrain 25
 1. Félintenzív zöldtető, egyszerű intenzív zöldtetőre ajánlott drénlemez:
  • 40mm típusa: DSE 40
 1. Intenzív zöldtető, tetőkert robosztus drénlemeze:
  • 60mm típusa: DSE 60

A drénlemezek kiválasztásánál fontos ökológiai szempont, hogy lehetőleg újrahasznosított anyagból legyen vagy újrahasznosítható legyen.

Ajánlott és forgalmazott drénlemezeink a linken tekinthetők meg.

 

Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások