„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

BITUMENES LEMEZ SZIGETELÉS INTENZÍV ZÖLDTETŐN

BITUMENES LEMEZ SZIGETELÉS INTENZÍV ZÖLDTETŐN

MIÉRT ÖKÖLSZABÁLY A BITUMENES LEMEZ SZIGETELÉST HASZNÁLNI INTENZÍV ZÖLDTETŐ ALÁ?

A zöldtető építés legérzékenyebb pontja a tető vízszigetelésének biztonsága.

Egy alapszabályt minden zöldtetőt építtetőnek érdemes jól az eszébe vésni:

  • Nem az építés a drága, hanem a javítás!

Sajnos a zöldtetők szigetelő anyagának megválasztásakor úgy a tervezők, mint a szigetelők a PVC szigeteléseket favorizálják a gyökérálló bitumenes vízszigetelő lemezzel szemben.

A bitumenes szigetelés legfőbb előnyei:

  1. A bitumenes szigetelés kétrétegű. A dupla bitumenes réteg dupla biztonságot jelent.
  1. A bitumenes lemez vastagsága 2×4 mm, mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képessége jóval kedvezőbb.
  1. A megfelelő minőségű bitumenes szigetelés (felső réteg poliészterbetétes, – 20 ˚C fokos hideg hajlíthatóságú) mérettartóbb, a bitumenes lemez zsugorodása a PVC, gumilemez zsugorodásához képest elhanyagolható.
  1. A poliészter anyagú hordozóréteg miatt a bitumenes lemezek szakadási nyúlása 40% fölött van. Az SBS modifikált bitumenes lemezek öregedési, rugalmassági és repedésáthidalósági tulajdonságai sokkal kedvezőbbek.
  1. A 2 rétegű megfelelő minőségű bitumenes lemez szigetelés élettartama  jelentősen meghaladja mind a PVC, mind a gumilemez szigetelések élettartamát.
  1. A bitumenes vízszigetelő lemezt teljes felületen ragasztjuk az aljzathoz, ezért a szigetelés alá esetlegesen bejutó víz a szigetelés meghibásodásának helyén okoz beázást, így a hiba helye könnyen lokalizálható.

A bitumenes szigetelések előnye

A bitumenes szigetelések előnye számtalan, de zöldtetőépítés szempontjából a következő a leges legfontosabb.

Amennyiben beázás van – legyen az szigetelési varrat hiba, mechanikai sérülés – PVC szigetelésnél a tető legmélyebb pontján jelenik meg a beázás. A hibát nem a vízszigetelés sérülésének helyén, hanem a tető összefolyó környékén, a mélyponton fogjuk észlelni.

Ez azt jelenti, hogy a födém szakasz vízgyűjtő területét – magas pontok által határolt – általában 150-250m2 területen fel kell szedni az ültetőközeget és a szivárgó réteget. Le kell alaposan tisztítani a PVC vízszigetelést és csak szemrevételezéssel lehet megtalálni a hibát!

Ezzel szemben, ha a zöldtető alatt bitumenes szigetelés van, akkor a hiba forrásánál, a bitumenes lemez sérülésének a helyén, lokalizálva mutatkozik a tetőkert alatti beázás. Elegendő maximum 2 m2 zöldtető felbontása.

Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

Ökológia – zöldtetőépítés

Ökológia – zöldtetőépítés

Divatos fogalom az építészetben az ökoház. A városi környezetvédelem nagy szerepet szán a zöldtető építésnek, a napenergia, a természeti erőforrások hasznosításának.