„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

GYÜMÖLCSOLTÓ BOLDOGASSZONY ÜNNEPE LEGYEN A MAGYAR DÍSZKERTÉSZEKÉRT SZOLIDARITÁS NAPJA

oltas

Szolidaritásunk jegyében a Ferenc pápa által ma délre a világjárvány megfékezése érdekében meghirdetett világméretű közös imádságot /Úrangyala és Miatyánk/ toldjuk meg egy fohásszal a magyar kertészekért, a megtermelt dísznövények megmentéséért.

Ma, március 25.-én van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, a római katolikus egyházban Jézus fogantatásának, születése hírüladásának, az angyal üdvözletnek a főünnepe.  Ezen a napon emlékezünk az angyali üdvözletre, vagyis arra a bibliai történetre, amikor Gábriel arkangyal megvitte Názáretbe Szűz Máriának a megtestesülés örömhírét.

A magyar nyelvterületen sok helyütt ezen napon oltják a fákat, hiszen a magyar néphagyomány szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony az oltás, szemzés napja – mivel Szűz Mária is ekkor fogadta méhébe Jézust.

Krisztus fogantatásának, az angyali üdvözletnek fényes napja a természet erejének, a termékenységnek nagy ünnepe. Amint a nap gyönyörű magyar neve is mutatja, a gazdák e napon oltották a kis fákat abban a hitben, hogy Máriához hasonlóan gazdag termést hoznak termőkorukban.

Leonardo da Vinci – angyali üdvözlet / Sutori

A mai napot 2020. március 25.-ét beárnyékolja a koronavírus járvány, amely lehetetlen helyzetbe hozta a hazai oltvány, gyümölcs – és díszfa kertészeket, az egész díszkertész szakmát.

Szolidaritásunk jegyében a Ferenc pápa által ma délre a világjárvány megfékezése érdekében meghirdetett világméretű közös imádságot /Úrangyala és Miatyánk/ toldjuk meg egy fohásszal a magyar kertészekért és a megtermelt dísznövények megmentéséért.

– Aki később olvassa írásomat, az gondoljon együttérzéssel mindazokra, akik évek óta azon fáradoznak, hogy gyönyörködni, megújulni tudjon a lelkünk a virágos, zöld környezetben, és most teljesen kiszolgáltatottak vásárlók hiányában.

Akik amíg tehetik, a lelki közösségvállaláson kívül vásároljanak dísznövényeket, virágokat a kertjébe, teraszára, erkélyére, ne adjuk meg magunkat a körülményeknek. Most a bezártság idején még fontosabb, hogy zöld, élő környezetet teremtsünk magunknak, amelynek terápiás hatása is van!

MARADJUNK OTTHON ZÖLD, VIRÁGOS KÖRNYEZETBEN!

Bellavics László
www.zoldtetoepites.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások