„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

TAKARÍTSON MEG SZÁZEZREKET!

Zöldtetőépítés - Takarítson meg százezreket
 • HÁNY HELYEN LEHET ELSZÚRNI EGY ZÖLDTETŐT?

A hagyományos kertépítési gyakorlat, a tájépítész végzettség önmagában nem garancia a sikeres zöldtető építésre!

A zöldtetőket el lehet rontani:

 • a tervezői asztalnál, a nem megfelelő vagy rossz technológiával, anyagválasztással,
 • szakszerűtlen kivitelező megbízásával,
 • nem megfelelő fenntartással, ápolással.

A hibák főként a szakismeret hiányából vagy a beruházó spórolásából erednek.

Önnek már van egy rosszul működő zöldtetője?

Forduljon hozzáértő, kivitelezői gyakorlattal, referenciákkal rendelkező szakértőhöz! http://www.zoldtetoguru.hu – meg tudja mondani, hogy miként lehet legolcsóbban, újra működőképessé, élővé tenni!

Zöldtetőt szeretne?

– Nem tudja, hogy milyen lényeges különbségek vannak az intenzív és az extenzív zöldtető között?

– Akkor Önnek sürgősen meg kell ismerni szakcikkeimet és megtekinteni az Ingyenes Videós Zöldtető Képzést! http://www.zoldtetoguru.hu

Egy zöldtető – mint minden, ami szakszerű – a tervező asztalon születik. Nagyon fontos a megfelelő tervező és kivitelezők kiválasztása.
Tudatosan többes számban beszélek, hiszen a zöldtetőépítés – a tervezés után – két szakma, a szigetelő és a zöldtetőépítő közös produktuma.

Tervezési hibák és okai:

Számtalan esetben az építésztervező magának negligálja, és önhatalmúlag határozza meg a rétegfelépítést. Ezzel nem is lenne baj, ha a telepítendő vegetáció – mesterséges körülmények között fellépő – igényeit is ugyanolyan mértékben ismerné, mint az épületfizikát.

Általában a lényegről feledkeznek el, hogy zöldtetőépítés esetén egy tartós vegetációt kell létrehozni, a vegetáció számára idegen, a természetes közegéből kiszakított körülmények között.

Extrém körülményekhez kell alkalmazkodniuk a növényeknek, ahol már nincsenek talajképző folyamatok, idővel csak leromlás, tömörödés, levegőtlen állapot, elsavanyodás a jellemző. Ennek figyelmen kívül hagyása olyan, mintha egy űrhajóst szkafander nélkül küldenénk a Holdra.

Vannak, akik ennek kivédésére tájépítészt vonnak be a tervezői munkába, és mégsem működik úgy a produktum, mint ahogyan el lehetne várni tőle.

Szomorú tény, hogy a jelenlegi tájépítész képzés hiányos, a zöldtető építés nem kap hangsúlyt az oktatásban, a gyakorlati képzés pedig teljesen hiányzik. A tájépítész tervezőnek csak annyi róható fel, hogy miért nem tett szert önképzés keretében megfelelő tudásra.

Rendszeres hiba, hogy a két szakmát a szigetelést és a kertészetet külön választják oly módon, hogy az építészeti kiírás magába foglalja a vízelvezető réteg kiírását is, és a kertészeti felépítmény csak a talajkeverékre, növényzetre korlátozódik.

Ökölszabály: a vízelvezető és vízmegtartó, úgynevezett szivárgó réteg a vegetációs réteg elválaszthatatlan részét képezi, és átgyökeresedhetőnek kell lennie.

Tervezése nem képezi az építész kompetenciáját!

A legtöbb esetben előre meghatározzák a drén vastagságát, annak ellenére, hogy sejtelmük sincs a beültetendő növények igényéről, azt sem tudják, hogy extenzív vagy intenzív zöldtető lesz. Rögzítik, hogy a drén 20 vagy 25mm-es drénlemez.

A szakszerű drén, vízelvezető réteg vastagságát úgy kell kiszámítani, hogy helyből 2cm, és ahányszor 10cm az ültetőközeg vastagsága, annyiszor 1cm-el növeljük a drén vastagságát.
Pl. 50cm vastag intenzív talajkeverék esetén 2+5=7cm az ideális szivárgó réteg.

Megoldás: évtizedes referenciákkal rendelkező, bevált technológia, rétegfelépítés alkalmazása:  https://zoldtetoepites.hu/a-fito-tech-zoldteto-rendszer-elonyei/

Kivitelezési hibák és okai:

A nem megfelelő anyagalkalmazás. – Döntően a Megrendelő vagy a kivitelező spórolásából fakad.

 • Olcsó, szőtt geotextiliát használnak szűrő rétegként.

 A nem hőkezelt és nem tűnemezelt geotextiliák eliszaposodnak, eltömődnek, lefolyástalanná válik, megúszik a tető. Különösen intenzív zöldtetőknél okoz hatalmas költséget a feltárás és a szűrőréteg cseréje.

 • Perforálatlan drén lemez alkalmazása vízelvezetőként. 

Gátolja a vízlefolyást, mert csak a drén lapok átlapolásai között tud a víz leszivárogni a szigetelt födémre. Az előző példához hasonlóan megúszik a tető.

 • Szakszerűtlen kontroll aknák alkalmazása: 

Visszatérő, hogy 20-30cm átmérőjű műanyagcsövet lyuggatnak ki körben, és ezt helyezik el a lefolyó köré. Tekintettel, hogy a víz mindig a födémen szivárog le, és jut a lefolyóba, a lyukakon keresztül csak vízoszlop képződésekor tud elszivárogni.

A helytelen módszer víz visszaduzzasztással jár, pangó víz keletkezik, amely extenzív zöldtetőknek a legnagyobb ellensége. A szárazságtűrő növények megfulladnak, teljes növénypusztulást idéz elő.

 • Szakszerűtlen talajkeverék alkalmazása:

Intenzív zöldtetőknél: a helyben kitermelt talaj felvitele a födémre, amely eltömődik, levegőtlenné válik, és hosszabb távon alkalmatlan a növényvegetáció számára.

Extenzív zöldtetőknél: földbázisú keverékek alkalmazása, amelyek nem rendelkeznek nyíltpórusú vízmegtartó ásványi anyagokkal, és így a közeg összetömörödik, elsavanyodik,

A zöldtetőépítési hibák többsége elkerülhető, ha

– a szigetelés szakszerű és gyökérálló – nem ázik be!
– drén megfelelő vastagságú – megfelelő vízelvezetés és megtartás
– a szűrőréteg hő kezelt, tűnemezelt, átgyökeresedő – nem úszik meg a tető
– az ültető közeg szakszerű – nem tömörödik el, hosszú élettartamú vegetáció

Csak olyan talajkeveréket használjon, amit kifejezetten zöldtetőre fejlesztettek ki!!!
– és több évtizedes referenciákkal bír.

 • Intenzív zöldtetőre FLÓRA TECT talajkeverék! – Több mint 20 000m3 beépítve.
 • Extenzív zöldtetőre FITO TECT szubsztrát!100 000m2 feletti referencia.

 

Amikre feltétlen szüksége lesz zöldtető építése során:

Fito Systemtől a legjobb áron:

Drén lemezek (20mm, 25mm, 40mm, 60mm)
Védő és szűrő geotextiliák (125mm – 1000mm közötti vastagságban)
Intenzív talajkeverék: FLÓRA TECT
Extenzív ültetőközeg: FITO TECT
Kontroll aknák gyártása egyedi méretre.
Kavics lécek egyedi méretben (műanyag és alumínium)
Sedumok (örökzöld fajok, bevált, tízéves szelekcióból.)

SPÓROLNI SZERETNE?

Önnek meg kell ismernie a zöldtetőépítési lehetőségeket, már az épület tervezésének fázisában, hogy minél célszerűbb és költséghatékonyabb megoldás mellett tudjon dönteni.

Javaslom, keressen meg egy konzultáció, szaktanácsadás erejéig, meglátja, hogy megtalálom az Ön igényeinek legjobban megfelelő, biztonságos, szakszerű és legolcsóbb zöldtetőépítési módot.

 

Segíteni tudok:

 • szaktanácsban,
 • teljeskörű zöldtető kivitelezésben,
 • építésvezetésben,
 • technológia – és anyagok kiválasztásában,

Művezetésemmel Önerőből is szakszerűen megépítheti tetőkertjét.

HÍVJON!  T: +36 30 9215 207

Bellavics László
zöldtetőszakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások