„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

ZÖLDTETŐK VILÁGSZERTE – ZÖLDTETŐ A KÖLNI BORMÚZEUM TETEJÉN

ZÖLDTETŐ A KÖLNI BORMÚZEUM TETEJÉN

Fotó: Green Roof Technology

A Kölni Bormúzeum ferde tetője hűen jelképezi a múzeum arculatát.
A múzeum 2000m2-es tetőjén 2003-ban 720 tő szőlőt ültettek el, a világ minden tájáról származó 40 legfontosabb szőlőfajtákból. Valószínűsíthető, hogy a világon ez az ültetvény volt az első ferdetetős haszonkert.

A múzeumi helyszín kiválasztása nem véletlen, hiszen a történeti hűséghez tartozik, hogy a középkorban az Alpoktól északra a legfontosabb borkereskedelmi központ Köln volt.

Az intenzív zöldtető építésekor ásványi drén alkalmaztak és összességében 70cm vastag vulkáni tufák keveréke képezi az ültetvény ültetőközegét. A vulkánikus talajon termesztett szőlők borai egyedi, karakteres ízvilággal bírnak.   

Ezen a tetőtéri ültetvényen a hajdani szőlőművelési módok valós körülmények között tanulmányozhatók, ideális környezetet teremtve a gyakorlati oktatásnak. A látogató a tetőkertben megtekintheti az egyes szőlőfajták közötti morfológiai különbségeket, valamint a fajtákra jellemző termesztési módszereket.

Amennyiben Kölnben jár, úgy a Bormúzeum meglátogatása feltétlen szerepeljen a bakancslistán, mert erőfeszítéseit elképesztő borkóstolás honorálja. 

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
további

Ajánlott írások

Budapest, Őrsvezér tér IKEA 7 évvel az átadás után – Egyrétegű extenzív zöldtető

MIKÉNT VÁLASSZA KI ZÖLDTETŐ ÉPÍTŐJÉT

A zöldtető piac említett három szereplőjének a legnagyobb hiányossága, hogy egyik sem látja átfogóan a teljes képet! Elsősorban a saját érdeküket nézik.
Nem veszik a fáradtságot, hogy felhívják a megrendelő figyelmét, hogy lehet azt a zöldtetőt akár olcsóbban, azonos műszaki tartalommal, a megbízó szempontjaihoz jobban igazodva megépíteni.