„Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát.
Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett.”

Vízszigetelés – zöldtető szigetelés megbízhatósága

Vízszigetelés - zöldtető szigetelés megbízhatósága

A ZÖLDTETŐ SZIGETELÉSÉNÉL MILYEN MÓDON ELLENŐRIZHETJÜK, A VÍZSZIGETELÉS MEGBÍZHATÓSÁGÁT?

Zöldtető vízszigetelésekor a kiválasztott anyagoknak gyökérállónak, és a földben jelenlévő kémiai anyagokkal szemben ellenállóknak kell lennie.

A zöldtető szigetelését, a vízszigetelést elválasztó védőréteggel kell megvédeni a mechanikai sérülésektől. De mindezek megléte nem ment fel bennünket az alól, hogy mielőtt zöldtető építésbe kezdünk, feltétlen meg kell győződnünk a vízszigetelés épségéről.

Vízszigetelés ellenőrzése

Zöldtető kivitelezőként mindig azt mondom megrendelőinknek, hogy mielőtt „belevágunk a lecsóba”, feltétlen ellenőrizni kell a vízszigetelést, a tetőszerkezet vízhatlanságát.

Számtalanszor előfordult, hogy meglévő, több éves tető esetén bizonygatták, hogy a vízszigeteléssel semmi gond, nem ázik be. Aztán árasztásos vízpróba során, amikor a víztömeg nyomást gyakorolt a vízszigetelésre, kiderült, hogy több helyen „hamis a baba”, ázik a födém, ereszt a vízszigetelés.

A zöldtető szigetelés hibáinak kizárására melyik vízszigetelés alkalmasabb, erről érdemes elolvasni kapcsolódó írásomat  BITUMENES LEMEZ SZIGETELÉS INTENZÍV ZÖLDTETŐN címmel.

A zöldtető rétegrendjeinek felhordása előtt a vízszigetelés ellenőrzésének megbízható módja – amennyiben a vízszigetelés anyaga nem vezetőképes – szivárgás detektorral. Ahhoz, hogy a vizsgálat hatékony legyen, a felületnek nedvesnek kell lennie.
A vízálló membránok lyuk, szakadás, és porozitás-vizsgálatát egy nagyfeszültségű detektorral végezhetjük.

szivárgás detektor használata zöldtetőn

Az említett vízszigetelést vizsgáló eljárások beépítetlen, un. csupasz födémek szigeteléseinek vizsgálatát teszik lehetővé.

Zöldtető szigetelés megbízhatósága

Kész zöldtető szigetelésének ellenőrzése csak feltárással lehetséges.

Másik megoldás, a vízszigetelés beépítését megelőzően, a szigetelő lemez alá, a rétegrendbe építenek be egy geoelektromos érzékelő rendszert.  A rendszeresen végrehajtott mérések alapján követhető a szigetelések alatti nedvességtartalom változása.

rétegrendbe építenek be egy geoelektromos érzékelő rendszert

A legjobb megoldás a precíz vízszigetelés. A legtöbb probléma abból fakad, hogy a szigetelő cégek túlvállalják magukat, rohannak egyik munkáról a másikra, ami fokozottan magában hordja a hibázás lehetőségét.

Bellavics László
zöldtető szakértő

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

Ökológia – zöldtetőépítés

Ökológia – zöldtetőépítés

Divatos fogalom az építészetben az ökoház. A városi környezetvédelem nagy szerepet szán a zöldtető építésnek, a napenergia, a természeti erőforrások hasznosításának.